Jídlo jako medicína - recenze

10. 3. 2017
JIDLO_JAKO_MEDICINA

JÍDLO JAKO MEDICÍNA - recenze od Martiny Benešové

Podle lékařů měla Haylie Pomroy být touhle dobou už nejspíš dávno mrtvá. Lidé s diagnózou komplexního regionálního bolestivého syndromu si totiž prý velmi často sáhnou na život. Ostatně její lékař jí kdysi napsal do zprávy: „Jeden z nejhorších případů KRBS, co jsem kdy viděl, sebevražda pravděpodobná". Haylie ovšem kromě toho navíc trpí ještě sníženou srážlivostí krve, různými alergiemi, ekzémem a silnou dyslexií. Naštěstí to ale nevzdala, a začala se na plný úvazek věnovat tomu, jak velkou sílu může mít to, co lidský organismus ovlivňuje několikrát denně, totiž jídlu. A jídlem a změnou životního stylu začala sama sebe (úspěšně) léčit. Většina jejích potíží je nevyléčitelná, jejich příznaky se ale naštěstí dají zmírnit tak, že se člověk může cítit úplně „zdravý". „Celý můj život je jedno velké balancování mezi zdravím a zdravotními problémy, a nebýt jídla, které mne udržuje přesně uprostřed potenciálně rozkymácené houpačky, byla bych ztracená." Haylie postupně začala pomáhat i dalším lidem, průběžně se vzdělává v oblasti výživy a alternativních terapií, má vlastní kliniku a tisíce vyléčených klientů, včetně celebrit jako Cher, Reese Witherspoon, Jennifer Lopez, Robert Downey Jr. a dalších. Teď se rozhodla, že postupy, které praktikuje u svých klientů, zpřístupní i ostatním, a to právě prostřednictvím téhle knihy.

Jídlo jako medicína je knížka, která čtenáře hodně vtáhne, je v ní hodně energie. Haylie věří, že to v těle funguje takhle (a asi to tak opravdu je): každé snědené jídlo spouští v organismu určité drobné změny a to, co sníme, může nakonec ovlivnit expresi genů (neboli to, zda se projeví nebo neprojeví naše genetické predispozice). Zaměřuje se na to, která konkrétní jídla ovlivňují které konkrétní systémy v těle a zdravotní problémy. Haylie tvrdí, že lidský organismus se umí adaptovat a dovede si poradit i se znečištěným vnějším prostředím i s ne úplně optimálním jídelníčkem. Ale jen do jisté míry. Když už je toho na něj moc, začne si stěžovat, neboli projevovat určité nepříjemné příznaky. Tělo si stěžuje nejdřív šeptem (drobné obtíže, jako třeba různé potíže se zažíváním, syndrom dráždivého tračníku nebo únava), potom nahlas (PMS, potíže při menopauze, vysoký cholesterol, záněty, poruchy nálady, mozková mlha, obtíže se spánkem...) a nakonec křičí (tady jde třeba o diabetes, poruchy imunity a autoimunitní onemocnění - roztroušenou sklerózu, revmatoidní artritidu, lupénku, celiakii, vitiligo a další).

V praktické části, která tvoří většinu stránek knihy, jsou nejdřív uvedeny základní principy pro léčbu jídlem. Všechny jsou rozumné a v zásadě přirozené - jíst pravidelně, a mělo by jít o opravdové, průmyslově co nejméně zpracované jídlo, pít dostatek vody, spolupracovat s lékařem a pokroky monitorovat laboratorními testy. 

Dál už je kniha velmi konkrétní. Nejdřív je uveden seznam "Základních potravin", rozdělených na zeleninu, ovoce, komplexní sacharidy, proteiny (živočišné i rostlinné), zdravé tuky a ostatní - výběr těchto potravin krystalizoval během 20 let, po které Haylie pracuje s klienty. Tyhle základní potraviny by se měly stát základem jídelníčku člověka, který si chce jídlem pomoci. Je tam maso, vejce, (pseudo)obiloviny včetně těch s lepkem, ale pšenice se doporučuje jen nešlechtěná, jako špalda nebo kamut, a úplně chybí mléko a mléčné výrobky (to se prý dlouhodobě neosvědčilo). Na druhou stranu se ale v jiné části knihy tvrdí, že zárukou úspěchu je dodržování předpisu aspoň ze 75%, takže těch zbylých 25% mohou být potraviny mimo seznam. 

Pak už se v sedmi kapitolách popisují hlavní okruhy různě silných příznaků, potíží a chorob, a způsoby, jak je zmírnit nebo si od nich úplně pomoci. Všechny kapitoly mají shodnou strukturu, což knihu hodně zpřehledňuje. Nejdřív je uveden výčet typických symptomů (některé by člověka rozhodně nenapadly - třeba zvrásněné ušní lalůčky prý mohou signalizovat poruchu metabolismu tuků), potom postupy, které by pro jejich léčení použil klasický lékař, a vědecká fakta o daném problému (seznam použité literatury je úctyhodný!). Potom následuje 20 nejlepších potravin, které je potřeba do jídelníčku přednostně zařazovat ještě navíc k těm „Základním potravinám", instrukce, jak si konkrétně poskládat jídelníček co do struktury i časového rozvrhu, a vzorový jídelníček na jeden den. Plus doplňkové strategie v oblasti úpravy životního stylu.

V knize je poznat, že autorka má hodně praktických zkušeností (například v každé kapitole uvádí, jaké laboratorní testy by si člověk měl nechat předepsat, a současně hned radí, že je dobré dát lékaři rovnou i seznam symptomů, aby testy mohl nechat hradit ze zdravotního pojištění). A hodně postupů má ověřených sama na sobě, protože je úspěšně použila na svoje obtíže (třeba v kapitole o náladách - ADHD syndrom). Celé to je psáno velmi rozumně, autorka neprezentuje žádné černobílé pravdy - třeba ohledně cholesterolu: "Pořád se vedou vášnivé debaty o tom, zda vysoká hladina cholesterolu v krvi znamená zvýšenou pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Já si myslím, že to je vždy individuální záležitost". Nebo třeba komentuje metodu přerušovaného hladovění - pro někoho může být přínosná, ale u cukrovky je bezpodmínečně nutný pravidelný příjem jídla.

Na knížce Jídlo jako medicína se mi líbí její přístup: čtenář si sám může najít oblast, která ho zajímá nebo která se ho týká, a případně hned začít měnit jídelníček. Není potřeba ho najednou překopat úplně celý, pro začátek stačí třeba začít se víc orientovat na těch 20 potravin doporučených jako nejlepší pro daný okruh problémů. A nemá cenu nutit se do jedení potravin, které jsou sice vyhodnoceny jako prospěšné, ale které člověku prostě nechutnají. Nic tu není striktní, ale knížka je psána s takovým zaujetím, že člověk prostě dostane chuť aspoň něco zkusit. Kdo má nějaké zdravotní problémy, a buď mu nepomáhá klasická medicína, nebo hledá jiné cesty než braní léků, tak pro něj tato kniha rozhodně bude užitečná. Je přehledná a praktická, a pokud člověk podle ní pozmění svůj jídelníček, tak si, myslím, minimálně neublíží. Ovšem pokud je pravda to, co autorka uvádí o svém vyléčení, tak by se mohly dostavit i konkrétní pozitivní výsledky.

 

Jídlo jako medicína, počet  stran 328, cena 255,- Kč. Knihu můžete zakoupit ZDE.   

 
 Autorkou recenze je: Martina Benešová (FitGourmet)
 
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail